úterý 2. prosince 2014

Superadobe v českých a moravských zahradách

Tak. Dlouho jsem nepsal. Budoucí Snězles byl vydán napospas univerzu bez mých zásahů. Pozemek zpustnul. Pokryl jej bodlák, pýr a jiné pionýrské rostliny (update - už to není pravda). Nicméně inspirace přišla s otázkou terénních úprav. Protože je pozemek mírně svažitý, měl jsem potřebu zvýšit jeho užitnou plochu na maximum a přitom neohrozit souseda na jedné straně a ulici na druhé straně navezením metrové stěny z hlíny či jejím případným sesuvem. Proto jsem se rozhodl pro terasu. Takový zub ve svahu, kde prostřední část (cca 4-5m široká) bude vodorovná, dále pak se svažující ke stranám pozemku na původní úroveň. Bokorysně: Vrchovina – kolmá stěna – nížina.
Vrchovina = užitná plocha (záhony, hrací část, odpočinková část atp.)
Nížina = sad, prales

Při zvažování způsobu výstavby zdi, která by zkulturnila povislý svah, jsem prošel téměř všechny stavební systémy, které více či méně vyhovovaly mým potřebám. Nejschopnější možností se mi jevily gabiony (uvězněné kameny), které jsou přírodní a řekněme nenásilnou (ve srovnání s cihlovou, či nedej bože betonovou zdí se základy) volbou ale poměrně finančně náročnou.

Jednou večer, těsně před usnutím na mě promluvilo mé nitro a někde kolem srdce mi zašeptalo „Superadobe“. Pojem o tomto systému jsem nějaký měl, díky Jaroslavu Duškovi a jeho Rotundě a proto jsem se o něj začal zajímat podrobněji. Nenašel jsem ale všechny potřebné informace takzvaně pod jednou střechou a tak jsem se rozhodl, že co nejvíc dostupných zdrojů sjednotím v tomto článku. Navíc informací v češtině je poskrovnu a tak každý další poznatek, či inspirace se počítá.

Stavět tímto systémem dům, ve kterém bych ubytoval svoji rodinu, by bylo velmi odvážné. Moje manželka by vám to vysvětlila. Ale opěrnou zeď? To je jiná? Člověk hodně ušetří, zpracuje hlínu z výkopu a hlavně to zvládne sám či s kamarádem. Taková zeď se dá postavit i v rámci několikadenního happeningu. Když je připravený (odkopaný) terén.

Obraťme se tedy na fakta. Co je to vlastně to Superadobe. Jde o systém výstavby s využitím materiálu získaného na daném místě. Směs z hlíny, vody a cementu (vlhká tak akorát), se cpe do nekonečného (možno i do jednotlivých) polyetylenového pytle. Naplněný pytel se zhutňuje tloukem (ruční je lepší). Pytle se horizontálně kladou vedle sebe, nijak se navzájem se nespojují, prostě se na konci zaváže a pokračuje se dalším. Vertikálně se pytle spojují ostnatým drátem, aby po sobě neklouzaly. 

Informace v CZ resp. SK a fotky :
superadobe.cz - aktuálně mi google tyto stránky vrací jako potenciální hrozbu ohrožující můj počítač, tak doufám, že se vše brzy vyřeší.


Nutno dodat, že techniku výstavby budu studovat a popisovat pro potřeby výstavby opěrné zdi, ne domu, kde jsou technické nároky o něco vyšší. Nejsem specialista na Superadobe. Postupně se učím, shromažďuji zdroje a zaznamenávám své vědění.  Nejdříve teorii, poté foto z průběhu. Pokud budete mít tedy nějaký nápad, připomínku, domněnku tak sem s ní. Rád se přiučím a kritiku se budu snažit brát konstruktivně…

Videa multilinguální:
https://www.youtube.com/watch?v=bnWw_PrJB48 - základ pro všechny stavitele. V ANJ ale srozumitelný a hlavně názorný

Plánovanou zeď bude tvořit oblouk vykousnutý do svahu a svažující se ke stranám pozemku. Pikantní na této stěně je navíc to, že v jejím nejvyšším a nejzazším bodě, chci vybudovat výklenek na uchování vypěstovaných potravin, který jsem odkoukal u Seppa Holzera. Výklenek bude uzavíratelný, odvětraný, a protože bude ve svahu, tak půjde o jakýsi sklep. Resp. zemní vestavěnou skříň.

Teď tedy k materiálu a nástrojům.
Hlína – na pozemku
Cement – standard
Voda – standard
Nekonečný pytel – www.juta.cz, ve standardní nabídce jej nemají, ale jsou schopni dodat nekonečný pytel na zakázku
Míchací zařízení – buď klasická míchačka, vana, troky, směs lze také míchat přehazováním na zemi
Lopata, rýč – nabírání, házení, hloubení, mísení
Vědro, kbelík – na nabírání a sypání směsi do pytle
Tlouk – na zhutňování směsi v pytlech. Doporučuje se používat ruční nástroje než nějaké stroje. Měly by být prý efektivnější.
Hydroizolace – pravděpodobně standardní nopová fólie + drenážní trubka u paty zdi

Pokud jde o typ půdy tak stále váhám, zda je vlastně potřeba mísit jílovitou půdu s cementem. Některé zdroje uvádí, že s cementem se mísí pouze sypká, písečná zemina a dostatečně jílovitá zem po vyschnutí ztvrdne na kámen. Zkusím pohledat zdroje, s konečným řešením vás samozřejmě seznámím, a uvidíme. Ve finále, jde pouze o opěrnou zeď ve svažitém terénu, a tudíž by případné zhroucení neznamenalo katastrofu ohrožující lidské životy.  Podstatné je, aby při mísení s vodou vznikla hmota, která konzistencí připomíná koňskou koblihu (ne kravský koláč). Při zmáčknutí v dlani musí vytvořit pevnou, jednolitou zhruba kouli. Takže je nejspíš rozhodnuto. Oplývám zeminou dostatečně jílovitou, takže to risknu bez cementu. Budu mísit pouze hlínu s vodou. Při stavbě domu se také přimíchává nasekaná sláma ale to je z důvodu lepší izolace, což není náš případ.

Základy vyhloubím max. na tři vrstvy pytlů. Ještě toto téma nastuduji podrobněji a vrátím se k němu.

Co říct k izolaci od okolní zeminy. Pokud bych míchal směs s cementem, vůbec bych toto neřešil, ale pokud má být jíl tvrdý jako kámen, tak musí být suchý. Tudíž je izolace jasná a přikládám standardní nopovou izolaci do seznamu použitých materiálů.

Vracím se k rozpracovanému článku po delší odmlce. I když jsem si byl předtím jistý tím, že opěrnou superadobe stěnu budu izolovat, tak teď si tak jistý nejsem. Naopak. Bylo by dokonalé, kdyby se časem stěna stala nedělitelnou součástí svahu. Kdyby splynula. Pytle se časem rozpadnou, je možné, že zeď taky. Nejsem příznivcem technicistních řešení a raději uvítám přírodní proces přirozené změny, než že si vydupu status quo made by human… Takže experimentu budiž učiněno zadost. Dokonce přemýšlím, že se obejdu i bez cementu. Když experiment, tak se vším všudy. Konečné rozhodnutí stejně padne až pár dní předtím, než se začnou plnit pytle.

Ty, kdo ses prokousal až sem, pojmi jako zaslouženou odměnu informaci o dalším využití systému superadobe v zahradě. Dlouho jsem přemýšlel o vyvýšených záhonech a stále jsem nebyl přesvědčený technologií výstavby. Různé deskové, proutěné, plechové verze mi nepřišly jako nejvhodnější řešení a takový záhon se mi jevil jako velmi nepřirozený. Ale takové superadobe. Hlína k hlíně… Zvýšený superadobe záhon bude mnohem lépe držet vlhkost, zemina nebude protékat škvírami bednění při silnějších deštích, bednění nebude hnít, či rezivět. Zděný, či betonový záhon už je vyšší dívčí a nevím, zda bych chtěl investovat tolik peněz  do takového řešení. A navíc se takové řešení do přírodní zahrady moc nehodí. Pomocí superadobe lze použít jakýkoliv tvar. Jak pravoúhlý tak klíčovou dírku. Je to perfektní systém. Dovolím se říct, že superadobe se hodí víc na zvýšené záhony než na bydlení… Ale na bydlení se hodí samozřejmě také a to velmi.  Jsem zvědavý, kde se takový záhon objeví jako první. Ve Snězlesu? Nebo u tebe na zahradě? Jestli ano, tak dej vědět…

To je pro začátek asi tak vše. Pokud bych čekal na další nápady a inspirace tak článek nedokončím nikdy. Doufám, že jsem alespoň nepatrně přispěl k rozšíření povědomí o stavebním systému, který lze využít na spoustu způsobů a na spoustě míst a to i v případech, kdy chybí peníze ale ne nadšení.  


MR